Izdelava spletnih strani WordPress 2021

Vsi začetniki, ki želijo postaviti spletno stran se soočajo z enakimi vprašanji: kako začeti z izdelavo spletne strani, kateri programski jezik je najbolj primeren za izdelavo spletne stran, kateri programski jezik je najenostavnejši, katere so najbolj primerne platforme za postavitev enostavne spletne strani pri kateri napredno znanje programiranja ni potrebno. Bolj, ko se poglobimo v raziskovanje in odkrivanje odgovorov na ta vprašanja vedno večkrat se srečujemo s termini kot so HTML, Javascript, CSS, PHP, Python, SQL, phpmyadmin, cPanel, SSL in drugi. To so le nekateri izmed programskih jezikov in orodij, ki nam pomagajo pri postavitvi spletne strani in je za njihovo uporabo potrebno znanje s področja programiranja ter tudi osnovno poznavanje delovanje strežnikov. Postavitev se lahko lotimo z nule in zakupimo samo domeno ter gostovanje, nato pa pričnemo na strežnik nalagati osnovne datoteke.

2021-08-13_14h03_26

Izdelava spletnih strani za vaše podjetje je lahko tudi bolj enostavna. Obstajajo platforme, ki imajo za nas že razvite večino funkcionalnosti in nam tako olajšajo postavitev. Platforma Wix je zelo enostavna za vse začetnike, ki ne vedo nič o programiranju in jih tudi to ne zanima. Problem le te je ta, da je težko postaviti custom rešitve. Zato je zlata sredina in z eno širših skupin uporabnikov na spletu platforma WordPress, ki omogoča brezplačno postavitev spletne strani vsem, tudi tistim ki nimajo programerskega znanja.

Platforma WordPress je CMS, katera uporabnikom omogoča postavitev strani, enostavno urejanje segmentov podstrani in datotek, ter stilsko ureditev brez dodatnega urejanja datotek na strežniku.

Ponuja nam celoten spekter uporabe: od enostavne postavitve in stilskega urejanja strani s pomočjo različnih vtičnikov, do razvijanja  naprednih custom povezav z ERP sistemi. Med programerji je ta platforma naredila dober vtis, saj je s svojim rednim posodabljanjem varnostnih lukenj, dodajanjem priročnih funkcionalnosti in dobro pomočjo uporabnikov dvignila ugled ter približala izdelavo spletnih strani širši publiki.

2021-08-13_14h04_31

Namestitev in registracija platforme WordPress v 5 minutah

Razvijalci platforme WordPress so za njeno namestitev zelo dobro poskrbeli, saj zagotavlja enostavno namestitev na strežniku. Ponujajo tudi opcijo namestitve starejših verzij, kar pa sicer ni priporočljivo, saj so v novejših verzijah zagotavljajo boljše delovanje in višji nivo varnosti platforme. Nekateri ponudniki gostovanja spletnih strani ponujajo tudi opcijo namestitve, kar vam lahko olajša delo in morebitne napake, ki bi jih lahko sami naredili pri postopku nalaganja WordPress-a.

Platforma je dosegljiva na naslovu https://sl.wordpress.org/download, na kateri se nahaja moder gumb »Prenesi WordPress«. Poleg naziva se nahaja tudi številka, kar predstavlja zadnjo verzijo WordPressa, ki je trenutno na voljo.

2021-08-13_14h05_11

Ko imamo vse potrebno na strežniku vpišemo podatke, ki se pojavijo pri registraciji WordPress-a. Na mail dobimo potrditev, da smo se uspešno registrirali in tako lahko takoj začnemo z izdelavo naše spletne strani. V svojo spletno stran se vpišemo preko povezave, ki smo jo prejeli v e-mailu in odpre se nam nadzorna plošča naše nove spletne strani. Tako lahko takoj pričnemo dodajati strani, prispevke, urejati barve, glavo, nogo, kontaktne obrazce,…

2021-08-13_14h16_25

Izdelava spletnih strani je s pomočjo WordPressa postala enostavnejša in hitrejša, ob tem pa tudi bolj prijazna končnim uporabnikom CMS-a. Veliko programerjev se vseeno loti izdelave svojega CMS sistema, saj se v svojem sistemu počutijo varneje in se hitreje znajdejo v kolikor pride do napake. Z vidika uporabnika so zasebni CMS-ji lahko zelo zapleteni in zaprti, saj na spletu nimajo nobenega odgovora na vprašanje v zvezi z urejanjem spletne strani, zato se lahko uporabniki počutijo kot, da imajo zavezane roke in se morajo za pomoč zanašati samo na izvajalca.

Pri izdelavi spletnih strani je pomembno, da uporabniku omogočimo urejanje le te in da smo mu dostopni na vsakem koraku. Seveda je toliko bolj enostavneje, če je CMS na spletni strani narejen po svetovnem standardu in ima širok bazen uporabnikov, ki so se najverjetneje že enkrat v preteklosti soočili s problemi. Pri izdelovanju spletne predstavitve je tudi zelo pomembno, da obiskovalcu ponudimo najboljšo uporabniško izkušnjo in ga tako nagovorimo k oddaji povpraševanja ali nakupu.

Ker se vedno več posameznikov brez izkušenj loteva postavitve spletne strani, je pametno premisliti kaj zares želimo in se na podlagi tega odločimo:

  • Nimam nobenih izkušenj s programiranjem, postavljanjem spletnih strani, razumevanjem delovanja s strežniki,…. Za te osebe je boljše odločitev => Wix
  • Imam nekaj izkušenj s spletnimi stranmi, imam nekaj razumevanja jezikov HTML, Javascript, CSS, PHP, v osnovi razumem kako delujejo strežniki, vendar nimam časa za naprednejšo postavitev spletne strani => WordPress ali Wix (v nekaterih primerih je še uporaben)
  • Imam nekaj izkušenj s spletnimi stranmi, imam nekaj razumevanja jezikov HTML, Javascript, CSS, PHP, v osnovi razumem kako delujejo strežniki in imam željo po dodatnem razumevanju delovanja spletnih strani in postavitve le teh => WordPress

Za začetnike je pomembno, da razmislijo o tem kakšno znanje in katere izkušnje s področja postavitve spletnih strani imajo in se tako odločijo kateri način izdelave je za njih pravi. Za podjetja, ki želijo izboljšati svoj ugled, pridobiti zaupanje strank ali pa z dobro spletno predstavo pridobiti kvaliteten kader je bolje, da izdelavo spletnih strani prepustijo spletni agenciji, ki se že vrsto let ukvarja z izdelavo spletnih strani in zna dobro poskrbeti za predstavitev produktov, podjetja ali organizacije, ter pravilno nagovoriti obiskovalce k zaključku nakupa ali oddaji povpraševalnega obrazca. Prav tako je SEO optimizacija spletnih strani in spletno oglaševanje v večini njihova ekspertiza, zato se lahko posvetite drugim pomembnim zadevam.

Deli z drugimi

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • Add to favorites
  • Email